Menu

Pijnlijke of vermoeide benen

Heeft u regelmatig last van vermoeide en pijnlijke benen, dan kunnen dagelijkse activiteiten zoals de trap op lopen of boodschappen doen erg vervelend zijn. Om ervoor te zorgen dat u vlot kunt blijven bewegen, zetten wij een aantal tips voor u op een rijtje. In deze blog beschrijven we niet alleen de oorzaken van pijn in de benen, maar vertellen we ook wat u kunt doen om uw mobiliteit, ofwel uw beweeglijkheid, te verbeteren.

Wat zijn zware, vermoeide benen?

Pijn in de benen kan zich op verschillende manieren uiten: vermoeide benen, pijnlijke onderbenen, pijnlijke bovenbenen, kramp, minder kracht of steken in de benen. Deze klachten kunnen ontstaan na een lange wandeling of andere belasting voor de benen. Ook ‘s nachts of in rust kunt u last hebben van pijnlijke benen, bijvoorbeeld na een tijd stilzitten in de auto.

Oorzaken pijn in benen

Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Maar een slechte bloedcirculatie of overbelasting van de benen komen het meest voor. Volgens het Centre for Disease Control and Prevention (CDC) heeft meer dan 20% van de vrouwen boven de 80 jaar last van een slechte bloedcirculatie in de benen. Bij de mannen van dezelfde leeftijd ligt dat percentage op ongeveer 27%. Overbelasting van de benen komt vooral voor bij mensen met overgewicht of mensen met een verkeerde stand van de voeten. De beenspieren compenseren die stand.

Slechte bloedcirculatie

De bloedcirculatie of de bloedsomloop is belangrijk voor het hele lichaam, want hij voorziet alle organen en ledematen van voldoende zuurstof. Organen en ledematen hebben zuurstofrijk bloed nodig om goed te kunnen werken. Het hart pompt zuurstofrijk bloed via het bloedvatenstelsel door het lichaam en pompt zuurstofarm bloed langs de longen om zuurstof op te nemen. De vaten helpen het hart om het bloed vanuit de benen weer omhoog te krijgen. De vaten hebben namelijk kleppen die voorkomen dat het bloed weer naar beneden zakt. Als dit niet goed werkt, dan kan het onder andere voor pijnlijke benen zorgen.

Schematische weergave van de bloedcirculatie in de benen. Een slechte bloedsomloop zorgt voor vermoeide benen.

De bloedcirculatie verandert met de leeftijd. Bij ouderen verkalken de bloedvaten langzaam, worden de vaatwanden slapper en wijder en klontert het bloed sneller. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Deze veranderingen maken het voor de bloedvaten lastig om alle organen en ledematen van genoeg zuurstof te voorzien. De benen en voeten zijn vaak de eerste ledematen die te weinig zuurstof krijgen. Het bloed moet de grootste afstand afleggen om deze ledematen te voorzien van zuurstof. Hierdoor kunnen ze pijnlijk aanvoelen. Benen die te weinig zuurstof krijgen, noemt men ook wel ‘etalagebenen’. Als u na een tijd van bewegen en belasten even stilstaat, trekt de pijn vaak weg.

Naast leeftijd hebben ook factoren zoals roken, alcohol, overgewicht en warme zomerdagen een negatieve invloed op uw bloedcirculatie. Op warme dagen hebben vooral vrouwen last van pijnlijke en vermoeide benen. De bloedvaten zetten uit door de hitte, waardoor er minder druk opgebouwd wordt. Het hart kan het bloed, en dus de zuurstof, dan minder snel door de aderen pompen.

Lang rechtstaan

Heeft u een lange wandeling gemaakt? Of de hele dag rechtgestaan in het museum? Door lang recht te staan, kan pijn in beide benen ontstaan of kunnen uw benen vermoeid aanvoelen. Vraagt u regelmatig te veel van uw benen, dan bestaat de kans dat u voor langere tijd last van uw benen gaat krijgen. Pijnlijke benen komen vaak voor bij mensen met overgewicht. De benen worden dan dagelijks overbelast door het hoge lichaamsgewicht.

Zware benen voorkomen met behulp van oefeningen

Er zijn verschillende bloedcirculatieoefeningen voor zware benen. Ze kunnen voorgeschreven worden door de dokter of kinesist of het kunnen sporten zijn die de bloedcirculatie stimuleren. Beiden hebben het doel om de bloedcirculatie in uw lichaam te verbeteren, waardoor uw ledematen meer zuurstof krijgen. Activiteiten als fietsen, wandelen en zwemmen zijn goede oefeningen voor zware, pijnlijke benen. Door te bewegen, stimuleert u de bloedsomloop: u helpt de vaten om het bloed weer richting het hart te pompen.

Vermindert de pijn niet? Als het u niet lukt om uw bloedcirculatie te verbeteren, vraag dan een kinesist om hulp. Door de juiste oefeningen met u te doen of uw benen te masseren, zal uw bloedcirculatie verbeteren.

Een voorbeeld van een bloedcirculatieoefening die u zelf kunt uitvoeren:

  1. Ga op de zetel of op bed zitten.
  2. Strek uw been helemaal uit.
  3. Trek uw tenen zover als mogelijk naar u toe. Houd deze positie één seconde aan.
  4. Duw uw tenen vervolgens zo ver mogelijk van u af.
  5. Herhaal deze oefening een aantal keer voor beide benen.

Traplopen met pijnlijke en vermoeide benen

Met benen die pijn doen of vermoeid aanvoelen, is het gevaarlijk en lastig om de trap op en af te gaan. Het kan voorkomen dat u geen kracht in de benen heeft bij het trappenlopen, omdat er te weinig zuurstof in uw benen zit. Zoals gezegd, zijn er oefeningen die uw klachten kunnen doen afnemen. Maar soms helpen deze oefeningen niet voldoende. Dan zult u op zoek moeten naar een oplossing om op een prettige en veilige manier zelf de trap op en af te kunnen.

Met pijnlijke onder- of bovenbenen langer thuis blijven wonen? Dan is een traplift een geschikte oplossing. In veel woningen is de trap namelijk nodig om bij de slaap- en badkamer te komen. Als u deze ruimtes niet beneden kunt inrichten, is een traplift zelfs een noodzaak om veilig de trap op en af te kunnen.

Pijnlijke benen in het kort

Na een hele dag wandelen of rechtstaan zijn pijnlijke of vermoeide benen heel normaal. Maar als u vaker last heeft van zware en vermoeide benen, dan kan dit betekenen dat uw bloedcirculatie verstoord is. U heeft dan al last als u kort of helemaal niet actief bent geweest. Door de leeftijd, roken, drinken of warmte kunnen bloedvaten wijder worden, verkalken of kan het bloed gaan klonteren. Dit beperkt de bloed- en dus de zuurstoftoevoer naar onder andere uw benen. De juiste oefeningen, voldoende bewegen en massages, kunnen uw bloedcirculatie verbeteren. Uw huisarts of kinesist kunnen u hierbij ondersteunen. En mocht u toch last blijven hebben van uw benen, dan is een traplift een goede optie om toch de trap op te kunnen.

Otolift Belgie traplift brochure C

Bent u op zoek naar meer informatie over trapliften? Onze uitgebreide brochure biedt u veel informatie over al onze trapliftmodellen. Vraag nu gratis en vrijblijvend aan.

Meer over gezondheid

Of ga terug naar het thema: Gezondheid