Menu

Hoe voorkom ik dat ik val als ik wat ouder word

Wereldwijd bestaat de groep mensen die het meest vallen uit 65-plusssers en kinderen. Maar volgens de World Health Organization (WHO) leidt een val bij ouderen vaker tot ernstige verwondingen of zelfs tot overlijden. Daarom is valpreventie voor ouderen zo belangrijk. Valpreventie zijn de maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat u valt. Meer over vallen en valpreventie leest u op deze pagina. Zo leest u in dit artikel wat u zelf kunt doen en welke hulpmiddelen u kunt gebruiken om valpartijen te voorkomen.

Waarom vallen ouderen vaker?

Volgens de WHO hebben ouderen, overal ter wereld, de meeste kans op vallen met ernstige gevolgen. Ongeveer 28% tot 35% van de 65-plussers valt een keer per jaar. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans om te vallen en ook hoe vaker we vallen. Van de mensen ouder dan 70 jaar valt 32% tot 42% één keer per jaar.

Naast de leeftijd spelen ook andere oorzaken mee. Onder andere chronische aandoeningen, (bepaalde) medicatie en valangst vergroten de kans voor ouderen om te vallen. Voor ouderen kan bewegen lastig of pijnlijk zijn als zij last krijgen van een chronische aandoening. Zo krijgen ze bijvoorbeeld last van reuma of artrose. Daardoor gaan zij minder bewegen en worden de spieren minder sterk. En áls zij bewegen, proberen zij pijn te vermijden door anders te lopen of bewegen. Beide zaken vergroten de kans om te vallen. Om de pijn te verminderen, krijgen ouderen met een aandoening verschillende medicatie. Door die medicatie kunt u bijvoorbeeld suf worden of een lagere reactiesnelheid krijgen. Ook dit vergroot de kans op vallen. En bent u al eens gevallen? Dan is het niet gek dat u bang bent om opnieuw te vallen. U kunt valangst ontwikkelen. Daardoor zult u voorzichtig bewegen, wat de kans dat u valt juist nog vergroot.

Meneer houdt zich vast aan de wandbeugel om vallen te voorkomen

Valpreventie: 3 algemene tips

Er zijn dus een aantal oorzaken voor valpartijen bij ouderen. Nu u die kent, zijn er verschillende dingen die kunt doen om te voorkomen dat u valt. Wij geven u graag drie algemene valpreventietips om mee te beginnen:

1. Blijf actief
Door voldoende te bewegen, behoudt u uw spierkracht en verbetert u bovendien uw balans. Heeft u meer spierkracht en een beter evenwicht, dan valt u minder snel.

2. Zorg ervoor dat uw huis veilig is
Plaats bijvoorbeeld beugels om u aan vast te houden bij het stappen, als u dit nodig heeft. Ook kunt u schuine hellingen op drempels plaatsen en overal in huis voor goede verlichting zorgen, zo voorkomt u dat u struikelt.

3. Laat uw ogen regelmatig controleren
Als u niet goed ziet, kunt u gemakkelijker vallen. Door uw ogen regelmatig te laten controleren, voorkomt u dat u valt door slecht zicht. Ook als u al jaren dezelfde sterkte heeft, is het goed om een keer per jaar bij de opticien langs te gaan voor een oogcontrole.

Hulpmiddelen tegen vallen

Er zijn ook diverse hulpmiddelen die u kunt gebruiken om te voorkomen dat u valt. Ten eerste kunt u een wandelstok of een rollator gebruiken om te voorkomen dat u valt. Deze hulpmiddelen helpen u niet alleen recht te blijven staan, maar verbeteren ook uw mobiliteit. Heeft u last van een verminderde mobiliteit door bijvoorbeeld artrose, dan kan het zeker verstandig zijn een goede wandelstok of rollator aan te schaffen.

Bent u bang dat u van de trap zou vallen door uw verminderde mobiliteit? Dan is een traplift de oplossing. Een traplift helpt u zonder enige moeite en zonder enig risico naar boven en naar beneden te gaan. U gaat op de traplift zitten, u zet het apparaat aan en voor u het weet, bent u boven of beneden. Omdat een val van de trap fatale gevolgen kan hebben, is een traplift zeker een goed hulpmiddel tegen vallen.

Meer over gezondheid

Of ga terug naar het thema: Gezondheid