Menu

Hoeveel soorten trapliften bestaan er?

Elke situatie, dus ook elke traplift, is anders. Het model, de vorm van uw trap en uw persoonlijke situatie bepalen welke traplift het best bij u past. Ontdek het overzicht van alle trapliften.

Trapliften voor een rechte trap

Een traplift installeren op een rechte trap? Omdat de rail in één rechte lijn naar boven loopt, is een traplift op een rechte trap vrij gemakkelijk te installeren. Bijna alle soorten trapliften zijn dan ook geschikt voor rechte trappen. De enige voorwaarde? Uw trap is minstens 60 centimeter breed. Mooi meegenomen: een traplift voor rechte trappen is snel leverbaar en scherp geprijsd.

Trapliften voor een trap met bochtenEen traplift met bochten

Een traplift maken en installeren op een trap met bochten is iets complexer. Want ook in korte, scherpe bochten moet de stoel perfect recht blijven. Daarom moet uw trap minstens 68 centimeter breed zijn. 

 • Een trap met één of meerdere bochten
  Onze trapliften voor trappen met bochten passen op bijna elke trap. Eén of meerdere bochten? Otolift heeft voor elke trap een oplossing.
 • Een wenteltrap of spiltrap
  De rail van een traplift voor wentel- en spiltrappen bestaat uit een aaneenschakeling van scherpe of flauwe bochten. Dat maakt de traplift ingewikkelder om te maken, maar in de meeste gevallen is een traplift ook voor wentel- en spiltrappen mogelijk.
traplift rail geschroefd

Hoe wordt een traplift bevestigd?

Een traplift wordt standaard op en boven- en onderaan de trap vastgeschroefd. In uitzonderlijke gevallen is dat niet wenselijk. Bijvoorbeeld vanwege vloerverwarming in de gang of op de overloop. De traplift kan dan deels verlijmd worden op de vloer of met een speciaal soort plaat aan de muur worden bevestigd.

Plaatsing aan de binnen- of de buitenzijde?

Bij Otolift vindt u trapliften voor binnen- en buitenbochten. Zo kiest u zelf aan welke kant uw traplift wordt geplaatst. Gaat u voor een traplift in de binnenbocht – de kant waar de treden het smalst zijn? Dan blijft de brede kant van uw trap gemakkelijk en veilig beloopbaar. Er bestaan trapliftsoorten die zelfs trappen met een hellingshoek tot 70 graden overwinnen! En in de meeste gevallen behouden we uw trapleuning. Vindt u de ruimte op en rondom uw trap minder belangrijk? Dan bent u voordeliger af met een traplift aan de buitenzijde.

Ook de rail van een traplift is belangrijk

Er bestaan verschillende soorten railsystemen voor een traplift: enkel, dubbel of modulair. Bij een dubbele rail, ook bekend als het tweebuizensysteem, wordt de bovenste buis vaak als trapleuning gebruikt, toch is een enkele rail vandaag de standaard. Waarom? Omdat hij minder opvalt. Een modulaire rail bestaat dan weer uit verschillende modules die perfect op elkaar aansluiten. Daardoor kunnen we modulaire 

trapliften al binnen de 48 uur leveren en installeren. 

Bepaal begin- en eindpunt van de rail 

Dankzij maatwerk bepaalt u zelf waar het begin- en eindpunt van de rail moet komen. Kies er bijvoorbeeld voor om de rail te laten starten op de eerste trede, waardoor uw gang zoveel mogelijk vrij blijft. Een andere optie is de korte start. De rail begint dan kort na de eerste trede. En met een parkeerpunt in een bocht staat de stoel nooit in de weg in de gang en verliest u geen ruimte op de trap. Weinig ruimte beschikbaar? Kies dan voor een standaard uitloop waarbij de stoel automatisch wegdraait van het trapgat voor een veilige op- en afstap.

reverse drive technology modul air

Voor elke trap een traplift

Smalle trap, buitentrap … Wat uw situatie ook is, wij zorgen altijd voor een geschikte oplossing.

 • Smalle trap
  Is uw trap heel smal? Dankzij onze Reverse Drive Technology passen onze trapliften ook op smalle trappen.
 • Plateaulift
  Een traplift kan ook een plateau in plaats van een stoel krijgen. Handig wanneer u goederen of huisdieren wilt vervoeren. De meeste trapliftmodellen zijn beschikbaar als plateaulift.
 • Buitentrap
  Ook voor een buitentrap zijn er verschillende soorten trapliften leverbaar. En dankzij de extra waterbestendige laag en speciale hoes is uw traplift altijd beschermd tegen alle weersomstandigheden.
 • Kinderen
  We maken ook trapliften die geschikt zijn voor (kleine) kinderen. Denk aan een kinderzitje, de mogelijkheid tot liggend vervoer of een kindvriendelijke bediening. 
 • Hoger laadvermogen
  De meeste trapliftsoorten hebben een laadvermogen tot 160 kilo. 
 • Huisdieren
  Is uw hond geen fan van traplopen? Dan geven we uw traplift een bench. 

Traplift kopen of huren?

Bijna alle soorten trapliften zijn ook tweedehands te koop of tijdelijk te huur. Ze voldoen, net als elk nieuw model, aan alle Otolift-kwaliteits- en veiligheidseisen. Want voor we een tweedehands traplift installeren, krijgt die altijd een grondig nazicht in onze fabriek. Alleen kunnen we de voorraad van tweedehands onderdelen niet altijd voorspellen. Akkoord, de keuze is dus soms wat beperkter, maar uw portemonnee is blij. Hebt u maar voor een kortere periode een traplift nodig? Goed nieuws: onze trapliften zijn ook te huur. 

De keuze voor de ideale traplift

U wilt er zeker van zijn dat u de beste keuze maakt. Dan is het fijn om advies van een expert te krijgen. Daarom komen onze adviseurs gratis bij u thuis langs. Zo ontdekt u meteen welk trapliftmodel het best bij u en uw woning past. 

Meer over design & innovatie

Of ga terug naar het thema: Design & Innovatie