Menu

Moeite met de trap opgaan

Veel ouderen hebben moeite om de trap op te gaan. Dit heeft meestal te maken met een verminderde mobiliteit. Omdat de spieren vaak minder kracht hebben en de gewrichten door de jaren heen wat stijver zijn geworden is het lastiger om de trap op te gaan. Ook de trap afgaan kan lastiger worden. Dat is erg vervelend want dit heeft invloed op uw bewegingsvrijheid in huis.

Wat zijn de oorzaken?

Naarmate u ouder wordt, is de kans groter dat u moeite krijgt met de trap opgaan. Ten eerste hebben de spieren minder kracht. Dit betekent dat het lastiger is om het been op te heffen en het vervolgens op de trede te zetten. Daarnaast worden de gewrichten wat stijver als u ouder wordt. Dit betekent dat het lastiger wordt om de knieën te buigen. Omdat de knieën een grote rol spelen bij het op- en afgaan van de trap kan dit moeilijk worden.

De trap opgaan verbeteren

Het is lastig om te voorkomen dat u moeite krijgt met de trap opgaan. De oorzaken van uw verminderde mobiliteit zijn namelijk lichamelijk en horen bij het ouder worden. U kan uw mobiliteit wel verbeteren door goed in beweging te blijven en goed voor uzelf te zorgen. Dit kan u doen door voldoende te slapen, gezond en gevarieerd te eten en in beweging te blijven. Fitte senioren hebben minder moeite met de trap opgaan dan senioren die wat minder fit zijn.

Oefeningen voor een verminderde mobiliteit

Er zijn diverse oefeningen die u kan doen om uw mobiliteit te behouden en te verbeteren. Door deze oefeningen regelmatig te doen wordt de trap opgaan ook iets gemakkelijker. Ten eerste raden wij u aan om regelmatig te wandelen en/of te fietsen. Door te wandelen en/of te fietsen houdt u het lichaam namelijk sterk en lenig. Hier heeft u zeker baat bij als u de trap op of af moet.

Daarnaast raden wij u aan om diverse evenwichtsoefeningen te doen. Als uw evenwicht beter is dan verbetert uw mobiliteit namelijk ook. En omdat u vaak op één been staat als u de trap op- of afloopt is een goed evenwicht erg belangrijk. U kan bepaalde oefeningen eventueel onder de professionele begeleiding van een fysiotherapeut doen. Zeker wanneer u weinig evenwicht heeft is dit verstandig. Voer de oefeningen alleen uit zonder begeleiding als ze daarvoor geschikt zijn. We geven u een aantal voorbeelden van oefeningen die u wel alleen kan doen.

Oefeningen voor een verminderde mobiliteit

1. Opstaan
Ga zitten op een stoel. Sta nu rustig op zonder uw handen te gebruiken. Hou uw handen tegen uw lichaam of hou uw handen vast. Ga nu weer rustig zitten. Herhaal dit 4 keer.

2. Balans
Zorg dat u steun in de buurt heeft. Ga bijvoorbeeld naast de wasbak of het aanrecht staan. Hou uzelf daaraan vast. Zet uw voeten tegen elkaar en laat uw handen los. Blijf 10 seconden staan.

3. Tenen
Deze oefening kan u doen als u op de bank zit of als u in bed ligt. Trek uw tenen helemaal samen en ontspan weer. Herhaal dit 5 keer.

Een traplift aankopen

Lukt het niet meer om de trap zelfstandig op en/of af te lopen of bent u bang dat u van de trap valt als u dit wel doet? Dan kan u overwegen om een traplift aan te kopen. Door een traplift op uw trap te laten zetten kan u geheel zelfstandig en zonder risico’s de trap op en af. Zeker wanneer u de trap dagelijks op en af moet en u dit niet meer veilig zonder hulp kan doen, is het aankopen van een traplift een goede keuze. U hoeft u niet meer in te spannen om naar boven of naar beneden te gaan en u kunt bovendien gevaarlijke ongelukken voorkomen.

Meer over gezondheid

Of ga terug naar het thema: Gezondheid