Menu

Kiest u voor een huislift of een traplift?

Gaat traplopen niet meer zo vlot? Doe dan een beroep op hulpmiddelen. De meest voor de hand liggende alternatieven voor uw trap zijn een huislift of een traplift. Wat de beste oplossing is, hangt af van uw situatie. We zetten de verschillen even op een rij.

Huisliften en trapliften

Voor u een keuze maakt tussen een huislift of een traplift, is het goed om even naar de verschillen te kijken. Een traplift is een stoel die over een vaste rail op uw trap naar boven en beneden beweegt. We maken de rail helemaal op maat van uw trap en overbruggen zo zelfs meerdere verdiepingen. Dankzij maatwerk past een traplift zo goed als altijd. 

Een huislift is een personenlift, met of zonder schacht, die recht omhoog loopt tussen twee of meerdere verdiepingen. Of de installatie van een huislift in uw woning mogelijk is, hangt af van de vrije ruimte in uw huis. 

De voordelen op een rij

Trapliften

  • Geen ingrijpende verbouwing nodig
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Lagere aanschafkosten
  • Ook tweedehands verkrijgbaar
  • Leverbaar binnen 48 uur

Huisliften

  • De rolstoel kan mee naar boven
  • Vervoer van meerdere personen (bij grotere modellen)

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een huislift of een traplift?

Elke traplift heeft invloed op de beloopbaarheid van uw trap. Toch blijft bij een Otolift-traplift altijd genoeg ruimte vrij voor andere gebruikers. Hoe? Door het compacte design en de mogelijkheid om de traplift aan de binnenzijde van de trap te plaatsen. Een modulaire traplift beschikt zelfs over de dunste enkele rail ter wereld. Zo valt hij nauwelijks op. U bepaalt zelfs waar de stoel wordt geparkeerd. 


Een huislift kan bijna overal in huis worden geplaatst. De enige voorwaarde: dat er zowel boven als beneden voldoende ruimte is. Hoewel huisliften steeds minder ruimte in beslag nemen, is er ook voor de kleinste lift minstens 1 vierkante meter nodig. 

traplift in bocht geparkeerd

De prijs voor een traplift en een huislift

Ja, de aankoop van een traplift of een huislift blijft een investering. Toch zit er een groot verschil op de prijs. Een huislift kost al snel 10.000 tot 15.000 euro. En dat is dan nog zonder de kosten voor verbouwingen. 


De prijs van een traplift varieert, maar is veel lager dan die van een huislift. De vorm van uw trap en het trapliftmodel bepalen de prijs. Voor een rechte trap starten de prijzen bij 2500 euro, en voor een trap met bochten bij 4000 euro.

Wat kosten verbruik en onderhoud?

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van alle kosten, moet u ook rekening houden met het elektriciteitsverbruik. Reken even mee: een traplift verbruikt ongeveer 60 kilowattuur per jaar, terwijl een huislift al snel aan 480 kilowattuur zit. 

Voor een lange, veilige werking van uw lift is het ook belangrijk om die goed te onderhouden. Voor trapliften sluit u al een servicecontract af vanaf 150 euro per jaar. Daarin zit de levenslange garantie, het jaarlijkse onderhoud en hulp bij eventuele storingen. Een servicecontract voor een huislift bedraagt gemiddeld 250 euro per jaar. Daarin zit meestal wel een jaarlijks onderhoud, maar geen hulp bij storingen. 

installeren van traplift

Verschil in levertijden van huisliften en trapliften

Voor een huislift kan de levertijd oplopen tot tien weken. De installatie ervan neemt meerdere dagen in beslag. Daarbij telt u de tijd – vaak weken – nodig voor de noodzakelijke verbouwingen. 

Een traplift kan al binnen de 48 uur bij u thuis worden geleverd én geplaatst. Hoe dat komt? Dankzij het modulaire systeem maken we de verschillende onderdelen op voorhand, zodat de installatie in enkele uren rond is. 

Vraag extra advies voor een correcte offerte

Komt u er zelf niet uit? Vraag dan extra advies. In de meeste gevallen brengt een adviseur u gratis en vrijblijvend een bezoek. Zo krijgt u meteen een goed beeld van het totale kostenplaatje voor uw situatie. 

Meer over langer thuis wonen

Of ga terug naar het thema: Langer thuis