Menu

Denkt u na over een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een extra woning, bedoeld om mantelzorg makkelijker te maken. Een mantelzorgwoning kan een losse woning op de grond van een bestaande woning zijn of bijvoorbeeld een omgebouwde garage. De zorgontvanger maar ook de mantelzorger kan hier wonen. Doordat de mantelzorger en -ontvanger dicht bij elkaar wonen, heeft de verzorger geen reistijd meer. Deze kostbare tijd kan nu aan de zorg zelf besteed worden. Of de mantelzorger krijgt meer vrijetijd.

Daarbij kan een mantelzorgwoning voor de zorgontvanger een kostenefficiënte oplossing zijn voor 2 problemen. De kosten voor professionele zorg blijven oplopen, waardoor veel ouderen grotendeels afhankelijk zijn van een mantelzorger. Ook de huizenprijzen stijgen ieder jaar. Dat maakt het voor veel senioren lastig om een geschikte woning te vinden. Een mantelzorgwoning is dan de ideale oplossing: een gelijkvloerse woning, aangepast aan de persoonlijke wensen én dichtbij de mantelzorger.

Soorten mantelzorgwoningen

U kunt ervoor kiezen een losstaande kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin te laten plaatsen. De kant-en-klare chalets worden vaak in zijn geheel geleverd en geplaatst. Ze zijn efficiënt ingericht zodat elke vierkante meter optimaal wordt benut. Binnen dit type woning zijn er natuurlijk nog verschillende opties mogelijk. Zowel op het vlak van grootte, indeling, uitstraling en luxe als wat betreft de staat. Zo variëren de mantelzorgwoningen in oppervlakte. Afhankelijk van uw tuin wordt er gekeken welke grootte geschikt is. De meeste woningen zijn tussen de 50 en de 100 vierkante meter groot. U kunt kiezen uit nieuwe, tweedehands of huurwoningen. Zo is er bijna altijd een mantelzorgwoning voor uw budget.

Maar u kunt ook een deel van het huis aanpassen. Door de garage, de schuur of het tuinhuis te verbouwen, creëert u meer ruimte. Of u kiest voor een nieuwe aanbouw aan het bestaande huis. Bij zo’n verbouwing komt wel het een en ander kijken. De ruimte moet worden geïsoleerd, water- en stroompunten krijgen en voorzien worden van een keuken en badkamer. U kunt zelf aan de slag gaan of een aannemer inschakelen. Er zijn aannemers die veel ervaring hebben met het (ver)bouwen van mantelzorgwoningen; zij weten waar ze op moeten letten. Denk bijvoorbeeld aan drempelloze deurposten of een ruime douchecabine.

Regelgeving voor een mantelzorgwoning

De regelgeving voor het bouwen van een mantelzorgwoning verschilt per regio. Als de mantelzorgwoning wordt gezien als een tijdelijk gebouw of als een bouwwerk dat verplaatst kan worden, hoeft u meestal geen bouwvergunning aan te vragen. Ook de grootte van de woning speelt een rol. Afhankelijk van de wetgeving in uw regio mag een woning zonder vergunning worden geplaatst op voorwaarde dat ze voldoet aan bepaalde regels. Controleer altijd van tevoren of u een vergunning nodig heeft of dat de woning aan specifieke regels moet voldoen. Dat kunt u het beste bij uw gemeente navragen. Ook de leverancier van de kant-en-klare mantelzorgwoning of de aannemer van de uitbouw kan u hier vaak informatie over geven.

Hoeveel kost een mantelzorgwoning?

De kosten van een mantelzorgwoning verschillen per type woning. De meest eenvoudige woningen beginnen bij € 50.000, maar de prijs kan oplopen tot € 150.000 of meer. De prijs is onder meer afhankelijk van de grootte, de luxe van de afwerking en de keuze voor een kant-en-klare woning of een verbouwing. Als u een mantelzorgwoning koopt of laat bouwen, moet u dit zelf betalen. In sommige regio’s bestaan er speciale leningsvormen waarbij de overwaarde van een huis kan worden gebruikt om de bouw van een mantelzorgwoning te betalen. Vraag naar de mogelijkheden bij uw gemeente of provincie.

Meer over langer thuis wonen

Plateautraplift

Met een plateautraplift vervoert u snel en gemakkelijk goederen of uw huisdier. Voor elke situatie is er wel een oplossing.

Of ga terug naar het thema: Langer thuis