Menu

Otolift Trapliften viert 130-jarig bestaan

5 maart 2021 – 14:30

De trapliftproducent Otolift Trapliften viert in januari zijn 130-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 1891 opgericht in Nederland door Otto Ooms als grofsmederij. Nu, 13 decennia later, is de firma uitgegroeid tot Otolift Trapliften en verkoopt het trapliften in meer dan 40 landen. Het is nu de 4de generatie – de 3 broers Jan Otto, Alex en André Ooms – die aan het hoofd staat van het familiebedrijf, dat duizenden trapliften per jaar maakt voor de Belgische én de buitenlandse markt.

“In de lange bestaansgeschiedenis van Otolift staan wij – mijn broers en ik – nog maar kort aan het roer”, vertelt Alex Ooms, managing director van Otolift. “Wij zijn vooral blij met de basis die is gelegd door onze overgrootouders, opa, vader en oom. Zonder hen waren wij hier niet geweest, dat mogen we nooit vergeten.” Het familiebedrijf, dat vroeger Otto Ooms heette, kan terugblikken op een rijke geschiedenis.

Van zalmschouw tot traplift

Aan het eind van de 19e eeuw smeedde de grofsmederij van Otto Ooms vooral onderdelen voor schepen, hoefijzers en zalmschouwen. Toen de zalmvisserij stil kwam te liggen, richtte de smederij zich op kozijnen. Met de opkomst van op aardolie gestookte kachels werden er tankwagens gemaakt. En nog wat later maakte het bedrijf onderdelen voor rolstoelen en balansliften. Een balanslift had tegengewichten die werden afgestemd op het gewicht van de gebruiker. Zo kon iemand zichzelf handmatig naar boven of beneden verplaatsen. Door de gewichten was dit geen zwaar werk. De laatste 50 jaar heeft Otolift zich gespecialiseerd in trapliften. Deze werken op stroom en kosten de gebruiker helemaal geen moeite meer. Ze helpen ouderen en minder mobiele mensen langer veilig thuis te blijven wonen.

Fabriek Otolift Trapliften
De fabriek van Otolift is nog steeds gevestigd aan de rivier de Lek.

Trots

Elke geïnstalleerde traplift geeft iemand de kans veilig thuis te blijven wonen. Elk van die geïnstalleerde trapliften is een nieuw hoogtepunt voor de broers Ooms en voor hun bedrijf. “Ik spreek namens mijn broers en mijzelf als ik zeg hoe trots we zijn op hoe Otolift zich heeft ontwikkeld. Van een kleine smederij naar een internationaal opererend bedrijf”, vertelt Alex Ooms. “Het is super tof dat wij inmiddels zoveel mensen helpen met ons product en dat wij onze trapliften zo snel kunnen leveren.” Daarnaast is Otolift als trapliftfabrikant door de jaren heen meermaals bekroond met awards. Het bedrijf ontving prijzen voor innovatie, design en groei.

De volgende 130 jaar

Het familiebedrijf groeit; de afgelopen jaren hielp Otolift steeds meer mensen met een traplift op maat. Dat komt door de innovatieve trapliften maar ook door te blijven zoeken naar nieuwe klanten. Onder de supervisie van de 3 broers produceert Otolift inmiddels duizenden trapliften voor België en meer dan 40 andere landen. “Ons doel is om de allerbeste traplift tegen de beste prijs te leveren. Het liefst doen we dat over de hele wereld. We kijken waar we onze vleugels nog verder kunnen uitslaan”, sluit Alex Ooms af.

Meer over Otolift

Of ga terug naar het thema: over ons